Haninge – en kommun och förort till Stockholm

Stockholm är Sveriges huvudstad, och tillika största stad med ca 1,4 miljoner invånare. När du hör Stockholm tänker du kanske i första hand på innerstaden, såsom Vasastan, Östermalm och Gamla Stan etc? Stockholm är dock mycket mer än så, och är du på besök i huvudstaden är ett tips att lära känna andra delar av Stockholm och dess närområden. Förorterna och närliggande kommuner har mycket att erbjuda! Om du vill uppleva delar av den vackra skärgården är ett hett tips att bege sig ut till Haninge kommun. Får du p-böter vet pbot.nu vad du ska göra!

Haninge är en förort till Stockholm

Befolkning och kultur i Haninge

Haninge kommun är en skärgårdskommun och förort till Stockholm, belägen söder om huvudstaden. Det kan vara svårt att hålla koll på var Stockholm olika delar är belägna, men en fingervisning gällande Haninge är att kommunen har Botkyrka år väst, Huddinge kommun åt nordväst samt Tyresö kommun i nordöst. I syd finner vi Nynäshamns kommun.

I kommunen finns tusentals öar. Några av de större är Utö, Ornö, Björnholmen och Muskö. Här finns också Tyresta nationalpark och naturreservatet Gullringskärret. År 2010 bodde ca 77 054 människor i Haninge. Tätorter är bland andra Handen (som också är centraltätorten), Brandbergen och Norrby som tillhör Stockholm tätort samt Dalarö, Västerhaninge och Jordbro som tillhör Haninge kommun.

Vad kan man göra i Haninge? För besökare finns en rad saker att göra. I första hand bör du supa in så mycket som möjligt av den vackra skärgården och omgivningen. För dig som är intresserad av historia rekommenderas besök till Jordbro gravfält, som är Nordens största från äldre järnåldern. Du kan också besöka lämningar från gamla bosättningar i området kring Tornberget. Det finns också ett par museer och hembygdsgårdar att besöka. Exempel på sådana är Utö gruvmuseum, Handens museum, Nationalparkernas hus i Tyresta, Ornö museum och Svartbäckens skolmuseum. Passa på att uppleva vackra Haninge nästa gång du är på besök i huvudstaden Stockholm!