Politik i dagens Sverige

Hur bra koll har du egentligen på politik i Sverige? De flesta av oss har nog en grundläggande kunskap om politik, men det kan alltid vara bra att lära sig mer! Sverige är en representativ demokrati, vilket innebär att det svenska folket röstar in politiska partier i Riksdagen, där makten sedan ligger. Mandat delas ut beroende på hur många röster vardera parti får. Sedan 1930-talet har socialdemokratisk politik varit dominerande i Sverige, men borgerlig politik har emellanåt också varit ledande. Politikområden i Sverige består bland annat av arbetsmarknadspolitik, bostadspolitik, kulturpolitik, utrikespolitik och utbildningspolitik. Riksdagen har 349 ledamöter och leds av en talman. Val till Riksdagen görs i Sverige den andra söndagen i september månad vart fjärde år. Minst fyra procent av rösterna krävs för att ett parti ska komma in i Riksdagen.

Sverige leds av en statsminister. Sedan en längre tid tillbaka har statsministern omväxlande kommit från Socialdemokraterna eller Moderaterna. Berömda sådana är exempelvis Olof Palme, Ingvar Karlsson och Göran Persson från Socialdemokraterna samt Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt från Moderaterna. År 2014 valdes Socialdemokraternas Stefan Löfven till statsminister.

Politik och partier

Sverige har åtta politiska partier med mandat i Riksdagen. Under en längre tid har dessa inkluderat Folkpartiet (numera Liberalerna), Centerpartiet, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet samt Sveriges två största partier Socialdemokraterna och Moderaterna. Sedan 2010-talet har även det nationalistiska och socialkonservativa partiet Sverigedemokraterna röstats in i Riksdagen och svensk politik. Utöver dessa finns en mängd andra partier som kandiderar i riksdagsvalen. De största här är Feministiskt Initiativ, Junilistan, Piratpartiet samt Sveriges Pensionärers Intresseparti.

Sedan flera decennier tillbaka är Sveriges politiska partier indelade i två block: det blå och borgerliga blocket bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet samt det röda (sedan en tid tillbaka rödgröna) vänsterblocket. Det rödgröna blocket består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Till detta kommer Sverigedemokraterna, som utgör ett eget block.

Politik på högsta nivå i Sverige sker i Riksdagen